Simon Mária: Korczak-év világszerte

A lengyel parlament (szejm) a gyermekjogi ombudsman , Marek Michalak javaslatára az 2012-es évet Janusz Korczak Emlékévnek nyilvánította. Kettős évforduló van 2012-ben.

Ki az az ember, aki olyan tiszteletet vívott ki magának, hogy egy nemzet emlékezetében úgy marad fenn, hogy halálának évfordulója kapcsán emlékévet szerveznek? Foglalkozását tekintve: gyermekorvos, író, nevelő, egyetemi oktató, rádiós személyiség, árvaházakat szervező, nyári táborokat működtető. Világnézetileg, humanista világpolgár, aki tetteivel is ezt bizonyítja. Janusz Korczak 100 évvel ezelőtt nyitotta meg Varsóban az első árvaházat és 70 évvel ezelőtt halt meg növendékeit hűséggel követve, méltóságukat képviselve a treblinkai gázkamrában.

Korczak minta lett, neve szimbólum. Mára széles tábora van világszerte. Alig van olyan ország, ahol ne működne Korczak Társaság, Korczak-iskola.

Janusz Korczak egyetemes tette a gyermeki jogok felismerése, megfogalmazása és érvényesítése

volt. 1929-ben kiadta „ A gyermek joga a tiszteletre” című munkáját. Ez volt az alapja az 1989-ben megszületett az Egyesült Nemzetek Szervezetének Gyermekjogi Egyezményének, amelyet 50 nemzet képviselője írt alá.

A világ Korczak-közössége készül a kettős évfordulóra.

A Nemzetközi Korczak Mozgalom /IKA/ 2012 nyarán a Gyermekjogi Egyezmény 3. cikke köré Genfben szemináriumot szervez, ahová a szakembereken kívül meghívnak gyerekeket és pedagógiai műhelyeket is. 2012 októberében Varsóban szerveznek megemlékezést nemzetközi részvétellel. Kanadában a Holokauszt Oktatási Központ ápolja Korczak emlékét és szervez oktatást, emlékezést. A Francia Korczak Társaság Korczak regénye, a Matykó király tematikájában szervezi meg az emlékévet.

A Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek-Janusz Korczak Szakosztály a Lengyel Intézettel közösen nemzetközi konferenciát szervez és szakértőként részt vesz színházi előadások létrehozásában. A Kolibri Szinház készül a Matykó király bemutatójára. A Magyar Rádió Korczak gettó-naplójának bemutatására készül, és egy gyermekszínjátszó csoport Tróján Tünde vezetésével

a Matykó király c. könyvből dramatizált részlet bemutatójára készül. Új fordításban és kiadásban újra olvasható lesz a Matykó király 2 kötete. Vélhetően a a neveléstudomány, a neveléstörténet jelesei is felfigyelnek az évfordulóra.

29
febr 2012
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás