: Bemutatkozik a HERJ (Hungarian Educational Research Journal)

A Hungarian Educational Research Journal (HERJ) a Magyar Nevelés- és Oktatáskutatók Egyesületének szakmai lapja. A folyóirat, amelynek három száma jelent meg 2011. év tavaszára, hosszas szakmai együttgondolkodás és együttműködés kézzel fogható jele. Létrehozásának alapgondolata 2011 késő telén – kora tavaszán fogalmazódott meg egy olyan ülésen, amelyen a résztvevők egy friss törekvés sikerét, az igen komoly szakmai előzményekkel rendelkező HERÁ-nak az EERÁ-hoz csatlakozását méltatták, és a csatlakozásban rejlő lehetőségeket térképezték fel. A már kezdeti stádiumban is igen aktív HERA-szervezők és tagság számára konkrét célt jelentett egy olyan lap létrehozása, amely céljait és eszközeit tekintve is ritka a hazai neveléstudomány berkeiben.

Újdonságot jelent a kezdetektől, hogy egymást személyesen szinte alig ismerő, földrajzilag egymástól messze élő kutatók, szervezők összefogásával, a kölcsönös bizalom jegyében jött létre és működik a lap. Az áldozatkész létrehozók, alapítók sorából kiemeljük prof. Kozma Tamást, dr. Ollé Jánost, a munkájukat segítő látható és láthatatlan munkatársakat, valamint a lelkes HERA helyi szervezőket. Hangsúlyozzuk a szakmai összefogás jelentőségét akkor is, amikor a szerkesztők, szakai és nyelvi lektorok tevékenységére utalunk.

Újdonság lapunk megjelenésében az elektronikus felületen való elérhetőség kizárólagossága. Ez a praktikusság ellenére kezdetben többek részéről ellenérzéseket keltett, mondván: a nyomtatott folyóiratoknak van igazán súlya. Az olvasottsági adataink ugyanakkor már pár hét után meggyőzték a kétkedőket: érdemes egy elektronikus felületen megjelenő lapban publikálni – főleg angolul. Jelenleg (2012. 03. 26.) 11.338 rátekintéssel rendelkezik a lap, ez átlagosan napi 50 látogatót jelent. Legolvasottabb publikációnk ma érte el az 1000-es olvasottságot – és remélhetőleg a minél gyakoribb idézettséget. Ez úton gratulálunk a szerzőknek! Elismerésképpen javasoljuk, hogy e sorok olvasója is megtekintse Tóth-Mózer SzilviaLévai Dóra: Az oktatási és nevelési folyamat kiterjesztése online közösségi felületekre című írását.

Földrajzi és szakmai tekintetben is a lehető legszélesebbre tárjuk a lap kapuját: szívesen várjuk a nevelés- és oktatáskutatás minden területéről érkező publikációkat – összhangban a HERA alapszabályával. Ennek eredményeképpen üdvözölhetjük szerzőink között a nemzetközi és a hazai kutatás jeles képviselőit (például Ulrich Teichler, Kiss Endre), és a feltörekvő generációkat képviselő publikálókat.

Lapunk legfontosabb újdonsága a közvetítői szerep felvállalása: a hazai nevelés- és oktatáskutatást igyekszünk közelebb vinni egy lehetséges nemzetközi közösséghez. Ezen a ponton is találkozik a szerkesztőség és a tanácsadó testület célja a HERA céljaival.

A bemutatkozást szerkesztőségünkbe eljuttatta: Gál Attila, szerkesztő (galattt@gmail.com)

16
júl 2012
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás
CÍMKÉK