: Taní-tani Online

A Taní-tani Online önmeghatározása szerint a szabad pedagógiai gondolkodás fóruma. Nyitott blog, amelybe bárki írhat, akinek mondanivalója van napjaink pedagógiai kérdéseivel kapcsolatban. Olyan írásokat várunk, amelyek széles körű érdeklődésre tartanak számot. Szívesen közlünk tudományos írásokat is, ha közérthetőek, és számíthatunk arra, hogy felkeltik a gyakorló pedagógusok érdeklődését is. Elkötelezettek vagyunk a szabad, személyes, gyermekközpontú és közösségelvű pedagógiák mellett.

A Taní-tani Online teljesen önkéntes alapon, zéró költségvetésből működik. Ez egyrészt azt jelenti, hogy sem a szerzők, sem a szerkesztők, sem a webmester nem kapnak ellenszolgáltatást a munkájukért, másrészt azt, hogy sem az állam, sem magáncégek nem támogatják a lapot, és reklámbevételeink sincsenek. Ebben mi a szólásszabadság biztosítékát látjuk.

Elődünknek tekintjük a Taní-tani „alternatív iskolai folyóiratot”, amelyet Oroszlány Péter kezdeményezésére az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Alapítványa hozott létre 1996-ban. Az alapító-főszerkesztő akkor Comenius egy 1628-ban kelt szövegét idézte: „Kutassuk ki és találjuk meg azt a módot, amellyel a tanítók kevesebb munkája mellett a diákok mégis többet tanulnak; az iskolában kevesebb legyen a zúgolódás, undor és hiábavaló küszködés, annál több a szabadidő, az öröm és a szilárd előrehaladás…” Ezt a mondatot ma is a lap mottójának tekinthetjük. A nyomtatott lapnak összesen 54 száma jelent meg. Az első 25 szám főszerkesztője Oroszlány Péter, a 26-40. számoké Takács Géza, az utolsó 14 számé pedig Knausz Imre volt. Ekkor már a Taní-tanit a Független Pedagógiai Intézet adta ki, 2010-re azonban annyira beszűkültek az anyagi források, hogy a FÜPI kénytelen volt bizonytalan ideig szüneteltetni a folyóirat megjelenését. 2011 elején alakítottuk ki az internetes orgánum koncepcióját, és ettől az időtől kezdve jelenik meg rendszeresen a Taní-tani Online.

2011 februárja és 2012 augusztusa között összesen 120 cikket közöltünk, ez átlagosan havi 6-7 közleményt jelent. Nagyon fontos számunkra a Facebookon való megjelenés, látogatóink jelentős része a Facebookról érkezik honlapunkra. Saját cikkeink publikálásán túl a megosztások révén igyekszünk naprakész pedagógiai információkkal ellátni „lájkolóinkat” (e pillanatban számuk 1191), honlapunkon pedig napi szinten tesszük közzé az oktatáshoz kapcsolódó hírek linkjeit.

A bamutatkozást szerkesztősgünkbe eljuttatta: Knausz Imre egyetemi docens, szerkesztő (knauszi@knauszi.hu)

25
szept 2012
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás
CÍMKÉK