: Azok a bizonyos “ki-kéne-adni”-könyvek. Az Underground Kiadó küldetése

Egyetemen élve nap mint nap halljuk, hogy milyen munkáknak kellene már közkézen forogniuk. Nincs tanár, aki ne kényszerült volna már rá, hogy különféle tanegységekhez maga válogassa össze a tananyagot, a szakirodalmat, ezzel párhuzamosan tevékeny diákok is gyakran gyűjtik össze igényes formában tételeiket. Mégis a legtöbb ilyen munka félkész marad.

Készül belőle talán egy pdf, de bármily szomorú is ilyet állítani korunk digitális világában, ez sajnos kevés. Könyvet kell belőle csinálni. Miért? Umberto Eco-nak szokás tulajdonítani azt a mondást, hogy “Van a világon pár dolog, ami jól van kitalálva, és nem kell megváltoztatni. Ilyen a kerék, a kalapács, és a könyv.” Aki már próbálkozott pdf-ből tanulni, idővel szembesült azzal, hogy kinyomtatva azért mégiscsak jobb. Hiába mutogat mindenki a fiatalokra, hogy na majd ők szívesen tanulnak, olvasnak szép- és nem szép irodalmat monitoron, hiszen úgyis egész nap ott ülnek előtte. A tapasztalat mégiscsak az, hogy olvasni könyvet olvasunk, nem monitort.

Amikor én is belesétáltam abba a csapdába, hogy megírtam a tanegységeim tankönyveit, még nem is tudtam mekkora lavinát indítok el a környezetemben. Ugyanis nem álltam meg a pdf formátumnál. Nyomdát kerestem, ISBN számot intéztem, terjesztőkkel, kiadókkal egyeztettem. Hamar megértettem, hogy ezeket a „ki kéne adni”-könyveket miért nem adják ki a hagyományos kiadók. Rájöttem, hogy másképp kell. Elindítottam egy olyan kiadót, ami nem az író sztárokat adja csak ki. Ezért lett a neve Underground Kiadó. Először csak pár könyvet adtam ki, aztán egyre többen találtak meg kiadásra váró könyvekkel szűkebb pátriámon belül, a neveléstudományokban. Aztán egyszer csak gondoltam egy nagyot, és belendítettem a kiadót. Lett azóta 16 ember benne, saját nyomda, és több száz különféle kincset érő könyv, amit már rég ki kellett volna adni. Nálunk megjelenhetett Ritók Nóra, Leiner Károly, Achs Károly, Fekete Hajnalka, Pongó Marianna, Blénessy Gabi, és az Osztályfőnökök Országos Egyesülete (OFOE) gyűjteményes kötete, a “digitalis_de_generacio”. A sornak nincs vége. Naponta ajándékozzuk meg az olvasóinkat egy-egy újabb hiány megszüntetésével. Ma már nincsenek „ki kéne adni”-könyvek. Ma már csak „ki lehet adni”-könyvek vannak. Underground Kiadó.

Beküldte: Hanczár Gergely, kiadóvezető, gergely.hanczar@gmail.com

21
nov 2012
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás
CÍMKÉK