: Főiskola a város szélén

Vágdubnic (szlovák nevén Dubnic nad Váhom) Ózdra emlékeztető iparváros volt annak idején. Itt alapított Technikai Főiskolát több számítógépes cég, s telepedett meg a város szélén álló elhagyott, kissé kopott egykori szakmunkásképző iskola épületében. Szellemi és fizikai beruházással hívta fel magára az intézmény a figyelmet Szlovákia-szerte, s immár a határokon is túl. Dinamikus kapcsolati politikával egyebek között az ELTE Pedagógiai Pszichológai Karát is szerződött partnerei közt tudja a fiatal intézmény, ahol műszaki szakemberek közt, tanárképzés (elsősorban műszaki tanárképzés is) zajlik – megannyi kihelyezett képzőhellyel az országban, magyar-lakta területeken is.

A vágdubnici Technikai Főiskola ad arra, hogy jegyezzék a régió szakmai-tudományos életében. Tankönyvcsomagja átfogja a neveléstudomány hagyományos és modern diszciplínáit (a legjobb hazai szerzők szerepelnek íróikként, szerkesztőikként).

Angol nyelvű szakfolyóiratával megjelent a folyóiratpiacon is. Acta Technologica Dubnicae az elegáns kivitelű lap címe, mely három számában ad áttekintést a főiskola kutatási orientációjáról, melyben a felnőttképzés (nemzetközi konferenciát is szenteltek az elmúlt őszön a felnőttképzés történetének), az infokommunikáció, a minőségbiztosítás-fejlesztés, a technikai nevelés, az iskolai agresszió, iskolai klíma tárgyköre is helyet kap.  Viola Tamásová professzorasszony főszerkesztésében megjelenő periodikának nemzetközi szerkesztőbizottsága van. A hazaiak mellett horvát, szlovén, cseh, osztrák szakemberek nevei mellett magyarországi magyar szerkesztőbizottsági tagot is találunk, a pécsi Zalay Szabolcsét.

A főiskolai folyóirat szívesen fogad írást magyarországi szerzőtől. Zalay Szabolcs a második számban a drámapedagógiának a kulturális menedzserképzésben betöltött szerepéről küldött írást a szerkesztőségnek a 2. számba, a 2012-ben megjelent 3. számban pedig a székesfehérvári Kodolányi Főiskola tanáraként Szécsi Gábor közölt fontos tanulmányt az „új médiatérben” kialakuló tanulásról és kommunikációról

Beküldte: Trencsényi László rovatvezető, trencsenyi.laszlo@ppk.elte.hu

28
nov 2012
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás
CÍMKÉK