: Education of Tomorrow – A Holnap Iskolája: egy új pedagógiai folyóirat

A lengyelországi, Sosnowiec-i Humanitas Főiskola adja ki a fenti címbe foglalt angol nyelvű szakmai folyóiratot. Alcíme: From Nursery School tho te Professional Activity (A kisgyermekkortól a szakképzésig – így fordítanánk magyarra. ) Négy fős szerkesztői kollektíva jegyzi a lapot: Kazimierz Demek, Aleksandra Kaminska, Wladyszlawa Luszczuk, Piotr Olesniewicz.

A folyóirat első száma öt rovatot jelenít meg.

I. Korai gyerekkor

Itt gyerekjátékokról, matematikai nevelésről, elsősegélynyújtásra nevelésről, a tanítói kompetenciákról, tanítójelöltekről olvashatunk.

II. A nevelés feltételrendszeréről

Az inklúzióról, a tanári „jelenlét” kihívásairól, tanulási kompetenciákról esik szó, osztályfőnöki tevékenység mint kívánatos pedagógusképesség címen olvasható írás, a párbeszédre nevelésről esik szó egy tanulmányban.

III. A felsőoktatásról

A kreativitás fejlesztéséről, az önálló tanulásról esik szó a rovatban, egy ukrajnai esettanulmány szól az interkulturális tanulásról.

IV. szabadidő

Az ifjúsági túramozgalmakról, nyitott nevelésről esik szó a turizmus kapcsán, a motoros aktivitások fejlesztéséről közöltek tanulmányt, olvashatunk egyes sportjátékok fejlesztő hatásáról.

V. Innováció

A pedagógus kreativitásáról, katonai nevelésről, a különbözőség tanításáról nyitott könyvtárban, a munkaerőpiac átalakulásáról közölnek írást e rovatban.

Az első, 2012-es szám mértékadó, vezető írását Jarmila Novotná jegyzi. Címe: Kreatív személyiség a humanisztikus nevelésben-oktatásban.

Beküldte: Ladislav Mura, a Dubnica nad Váhom-i Technológiai Főiskola tanára, ladislav.mura@gmail.com

28
febr 2013
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás
CÍMKÉK