: Színházi nevelési kutatás indul

Az InSite Drama a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a magyarországi színházi nevelési foglalkozások teljes körű összehasonlító feltérképezésére és elemzésére kutatást indít. Az InSite kutatási terve azt hivatott objektív, egységes szempontsor mentén felmérni, milyen főbb színházi nevelési gyakorlatok léteznek ma Magyarországon.

A kutatás eredményeképpen szándékunk szerint valamennyi színházi nevelési programot elemezni fogunk részletesen és közérthetően, ez egyrészt a szülőket, iskolákat, közművelődési intézményeket segítheti a megfontolt választásban, másrészt a döntéshozóknak nyújt segítséget a limitált források leghatékonyabb felhasználásában, a fejlesztési stratégia meghatározásában, harmadrészt a terület szakembereit segíti abban, hogy széleskörű átfogó képet kapjanak a mai helyzetről.

Összesen több mint 150 intézményt azonosítottunk be, akiknél az intézményvezetőktől és a programvezetőktől fogunk adatot gyűjteni a színházi nevelési programokról. Ebből mintegy 60 intézmény repertoáron lévő színházi nevelési foglalkozásait kutatók is felkeresik, az előadásokat objektív megfigyelési szempontrendszer szerint elemzik, a résztvevő gyerekektől fókuszcsoportos formában, kísérőiktől kérdőíves formában adatot gyűjtenek a program hatásairól.

Összesen tehát hat különböző forrásból gyűjtünk majd adatot: (1) a gyerekektől, (2) a gyerekeket kísérő szülőktől vagy pedagógusoktól, (3) az intézményvezetőktől, (4) a programvezetőktől, (5) objektív megfigyeléssel és (6) internetes másodlagos kutatással. Nem fogunk rangsorolni, ehelyett minden programot saját intézményi kontextusában, a programvezetők által kitűzött célok tükrében elemzünk majd.

Kutatásunkat egy angol, egy norvég és egy lengyel egyetem vezető színházi nevelési kutatója támogatja, továbbá az IDEA, a színházi nevelés világszervezetének elnöke is. A transzparencia jegyében az InSite Drama nyertes pályázatát honlapunkon teljes egészében nyilvánosságra hozzuk.

Beküldték Cziboly Ádám és Bethlenfalvy Ádám drámapedagógusok, InSiteDrama-csoport. insite.drama@gmail.com

29
márc 2013
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás
CÍMKÉK