: „Keleti nyitás”

Ungárné Komoly Judit professzorasszony kezdeményezésére találkozóra került sor az ELTE PPK épületében a MANPO elnevezésű orosz pedagógusszervezet vezetőivel. (A szervezet alapvetően attól nemzetközi, hogy a volt SZU-tagállamok minősített pedagógiai kutatóit integrálja – civil alapon.

Az elnökasszony (Artamonova Jekaterina) társaságában a Kisgyermekkori nevelés, az Orosz nyelvi nevelés, az Innováció, a Technológiai fejlesztés és a Nemzetiségi nevelés „szakosztályainak” vezetői voltak még a delegációban (magánúton jártak hazánkban, de igényelték a szakmai találkozót.) Magam mint a PPK tanára bemutattam az egyetem kontextusában a Kart és a Neveléstudományi Intézetet (a vendégek tudtak a napokban zajló politikai vitákról), ill. az MPT képviseletében partnerszervezet vezetőjeként mutatkoztam be (a Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottság, a Kisgyermeknevelési Szakosztály elnöke kíséretében.)

A vendégek készen állnak együttműködésre, 2016-os pozsonyi konferenciájukra invitáltak, kéthavi folyóiratuk és az Új Pedagógiai Szemle közti tájékoztatás-csere lehetőségét javasolták, más információcserére is készek. (Az igazsághoz tartozik, hogy a vendégek az idősebb korosztályhoz tartoznak, s vélhetően – bár magas tudományos fokozatok tulajdonosai – csak anyanyelvükön kommunikálnak. A beszélgetés jó hangulatban, konstruktív szellemben, jövőre nézve kapcsolatteremtés reményével zajlott le. (http://www.manpo.ru)

Beküldte: Trencsényi László rovatvezető trencsenyi.laszlo@ppk.elte. hu

25
máj 2015
SZERZŐ
HOZZÁSZÓLÁSOK 0 hozzászólás
CÍMKÉK